image_pdfimage_print
Рождественское послание Высокопреосвященного Стефана, архиепископа Гомельского и Жлобинского клиру и пастве Гомельской епархии

“І дадуць імя Яму Эмануіл, што значыць: з намі Бог” (Мц. 1, 23)

Дарагія бацькі, матухны, ігумена, кансэкраваныя асобы, браты і сёстры!

З гэтага часу з намі Бог, кажа нам евангеліст Мацей. Бог прыходзіць у свет, каб у чалавечай плоці, як самы просты з сыноў чалавечых, выпрабаваць на сабе ўсе нягоды і пакуты чалавека. І не проста пражыць гады зямнога падарожжы, а радыкальна змяніць духоўны лад жыцця чалавека. Быць у паслухмянстве зямных бацькоў, выйсці на пропаведзь, вылечыць раны цялесныя і духоўныя чалавечай сутнасці. Паказаць чалавеку, што Бог валодае яго несмяротнай душой, уваскрашаючы мёртвых. Быць прыніжаным і абражаным, зведаць страшныя мукі, быць укрыжаваным са злыднямі і ўваскрэснуць бо всесилен. Сесці праваруч Бога Айца і заклікаць усіх на баль ўрачыстасці ісціны ў жыцці вечнага.

Маці Божая і Іосіф не знайшлі сярод сваіх супляменнікаў выгоды і камфорту. Ня царскі палац сустракае сваёй годнасцю Бога, а сціплая зямная пячора становіцца прытулкам для Богадзіцяці. Сваім дыханнем яго абагравае авечкі, пастухі яму кланяюцца, а сонм анёлаў, апявае Яму хвалу. Мудрацы прыносяць свае дары і, умудроныя Духам Божым, посрамляют якія шукаюць забіць Богадзіцяці.

Цяпер і мы з вамі сведчым яго Каляды. Як мы Яго прымаем, ці ўсім сваім сэрцам і душой? Ці гэта падзея проста праходзіць міма нас? Азначаючы для нас толькі маляўнічыя, яркія падзеі пары года і зноў будні паўсядзённым перамены новага каляндарнага года – будні паўсядзённым жыцці. Або Хрыстос назаўсёды застаецца з намі, і ў радасці і смутку будзе супутнікам і кіраўніком нам па зямным падарожжы. Дзіцячыя рукі, прасцертыя да нас сёння, і яркія вочы з усмешкай на вуснах калі-небудзь зменяцца прыбіты далонямі да крыжа, якія заклікаюць нас прыйсці да яго ў яго бацькоўскія абдымкі, рыдаючы і прыносячы пакаянне аб нашых грахах. Цяпер кожны з нас хай разумее, што Хрыстос дае нам жыццё, а мы самі арганізатары свайго шчасця як на зямлі, так і ў вечнасці.

Дазвольце мне ўсіх вас вітаць, абняць і разам з вамі радавацца непадробнай дзіцячай радасцю як дзеці, бо пра іх Хрыстос сказаў, што “такіх ёсць Царства Нябеснае” (Мц. 19, 14). Хай наша сэрца прыме Хрыста з удзячнасцю і радасцю, а гэта значыць, што нашы адносіны будуць чыстыя адзін з адным. Мы будзем гатовыя заўсёды аказаць пасільную дапамогу адзін аднаму, нягледзячы на статусы і рангі, на наша становішча ў грамадстве, таму што ў вечнасці ўсіх ўраўняе Хрыстос.

Мінулы год быў вельмі складаным, але мы разам пераадолелі гэтыя складанасці, страціўшы многіх, мы выстаялі ў хваробы і сталі адзінай сям’ёй у Хрысце.

Спяшаецеся рабіць дабро ўсё, пакуль Хрыстос дае такую магчымасць у часе і добрым здароўі. Не пакіньце сірот, адзінокіх, далёкіх і блізкіх. Спяшаецеся усё пад Віфлеемскую зорку. Спяшаецеся да Богадзіцяці Хрыста, таму што ён побач з намі і чакае кожнага з нас са сваёй шчырай усмешкай і светлай душой.

Свету вам дабра і шчасця ў новым 2022 годзе!

Стэфан, архіепіскап Гомельскі і Жлобінскі.

https://sozhnews.by